La Fàbrica Moritz acull la presentació d’AgendaOberta

16 abril 2013

L’agregador d’esdeveniments culturals dels Països Catalans compta amb 1.500 activitats setmanals
El projecte, desenvolupat gràcies als Ajuts puntCAT de la Fundació puntCAT, es basa en dades obertes per agregar fonts d’informació

Ahir dilluns 15 d’abril, va tenir lloc a la Fàbrica Moritz Barcelona la presentació en  societat del projecte AgendaOberta, disponible per tothom de forma gratuïta des de www.oberta.cat. La iniciativa, desenvolupada per PimPamPum gràcies al finançament dels Ajuts puntCAT de la Fundació puntCAT, està basada en les dades obertes i permet re-aprofitar les dades recapitulades de diverses  fonts, entre les quals destaquen les agendes d’institucions i entitats.

El sistema afegeix cada dia de forma automatitzada més de 200 activitats de tot  tipus que tenen lloc a tots els punts del territori, agregant-les de manera categoritzada i amb paraules clau. Aquest projecte disposa de més d’un centenar de fonts d’on obté la informació, bàsicament de webs institucionals d’ajuntaments i d’altres agendes culturals. A la presentació de l’AgendaOberta s’ha destacat la tasca pedagògica que aquesta iniciativa desenvolupa amb les administracions i entitats. En aquest sentit, la recomanació de fer servir formats estàndards per les agendes públiques ha tingut molt bona acollida entre les administracions.
En paraules d’en Ricard Huguet, President de la Fundació puntCAT, “la nostra missió fundacional, més enllà de la gestió del domini puntCAT, és la promoció de la cultura i la llengua catalanes a Internet. L’AgendaOberta és una eina vertebradora del territori en tant que agrega les activitats culturals d’arreu del país i les posa a disposició de tothom. Necessitem més iniciatives de valor com oberta.cat, que adoptin el .cat com a vehicle natural de difusió de la cultura i l’activitat en el territori. L’AgendaOberta és un referent en l’aplicació de dades obertes als territoris de parla catalana”.

Al llarg dels primers mesos de vida de l’AgendaOberta, en marxa des de finals de 2012, s’hi han afegit funcionalitats a petició de la comunitat, com ara la publicació d’esdeveniments de forma manual. Precisament augmentar les possibilitats socials del web és un dels objectius en que treballen els desenvolupadors de l’agenda.

Aquí teniu les imatges de la presentació.

Vols venir a la presentació d’AgendaOberta?

8 abril 2013

Després de mesos de desenvolupament i millora de la plataforma des de Pimpampum.net creiem que és el moment de presentar el projecte en societat: explicar els detalls del desenvolupament del projecte, les principals funcionalitats, els avantatges que ofereix l’API. A més l’acte comptarem amb la fundació puntCAT que explicarà el seu suport al projecte.

Per això hem preparat una festa de presentació que tindrà lloc el proper dilluns 15 d’abril a la Fàbrica Moritz Barcelona a partir de les 19:30h.

Vols venir? Només cal que siguis fan nostre a Facebook i t’apuntis a través d’aquest formulari. Ens posarem en contacte amb tu i et donarem les indicacions per accedir a la Festa. 

Ens veiem dilluns 15!

 

 

Índex de qualitat de les agendes culuturals de capitals de comarca

9 novembre 2012

La majoria d’informació d’AgendaOberta prové d’agendes culturals d’administracions, entitats, ajuntaments.

Un dels principals handicaps que ens hem trobat a l’hora de processar la informació és la dificultat per tractar les dades. Molta de la informació existent està en formats no estàndard i, per tant, és difícil reutilitzar-la mantenint el màxim de fiabilitat.

En motiu de la I Jornada Dades Obertes a Catalunya, hem elaborat un rànquing de la qualitat de les fonts de les agendes culturals dels Ajuntaments de les capitals de comarca de Catalunya (fitxer PDF). N’hi ha moltes que haurien d’estandaritzar els formats per garantir-ne la reutilització. Recordem que des d’AgendaOberta hem fet recomancions de formats.

Guanyadors del sorteig entre els betatesters!

18 octubre 2012

Avui a les 7 de la tarda ha tingut lloc el sorteig dels dos telèfons Samsung Galaxy Ace. Recordeu que el sorteig s’ha fet entre els usuaris que es van registrar com a bestatesters i han testejat AgendaOberta de forma més intensiva i han participat al fòrum.

Els guanyadors són Joanvica i Jessica Martínez. L’enhorabona! Esperem que gaudiu del vostre nou telèfon intel·ligent i l’aprofiteu per consultar molts actes a través d’AgendaOberta.

Sorteig dels Samsung Galaxy Ace als betatesters participants al fòrum

15 octubre 2012

Us volem donar les gràcies a tots els participants que heu estat durant aquest temps donant-nos la vostra opinió sobre AgendaOberta. Hem intentat anar incorporant tots els comentaris que heu anat fent per tal de fer d’AgendaOberta, una eina útil per tots els internautes catalans. Algunes de les vostres observacions tenim previstes incorporar-les en un futur.

Com bé sabeu, ja s’ha acabat el període de valoracions de les vostres aportacions al fòrum, per tal d’entrar al sorteig del Samsung Galaxy Ace. L’equip d’AgendaObertaha selccionat (per la quantitat i qualitat de les seves aportacions) els següents usuaris:

  • joanvica
  • Albert
  • Espi
  • Jessica Martinez
  • Guillem
  • Aram
  • Ricard
  • Daniel
  • Ramon

Al llarg del dia de demà es farà el sorteig dels dos terminals Samung Galaxy Ace mitjançant un sistema de selecció aleatori (Random line picker). Els guanyadors es faran públics a Facebook i Twitter. Se’ls comunicarà per correu electrònic posteriorment.

 

Busquem beta-testers! Apunta’t-hi: pots guanyar un smartphone!

17 setembre 2012

Vols testejar AgendaOberta, el directori d’esdeveniments de referència dels territoris de parla catalana? Registra’t a través del formulari disponible a www.oberta.cat i rebràs un usuari i una contrasenya personal per tal de poder provar en primícia l’agenda.

Per agrair la feina dels provadors es sortejaran dos telèfons intel·ligents Samsung Galaxy Ace o equivalent entre les valoracions més constructives.

A dia d’avui AgendaOberta ja compta amb 142 fonts d’agendes d’institucions, entitats i webs, i recull una mitjana de 1.000 actes setmanals. A banda de la promoció de l’estandardització de fonts per tal que siguin més aprofitables també s’han creat sistemes per a poder obtenir informació de fonts no estàndard amb la màxima fidelitat.

Mitjançant un procés automatitzat es recullen periòdicament els esdeveniments de totes les fonts i es processen de manera que se n’extreu la més rellevant i comuna: geolocalització de l’activitat, tipologia, descripció, etiquetes…

AgendaOberta accedeix a fonts d’informació diverses: institucionals, d’entitats, temàtiques… S’ha treballat per potenciar l’estandardització de les fonts amb formats com l’XML, o l’RSS i també per poder obtenir informació amb la màxima fidelitat de fonts amb formats no estandarditzats.

Microformats, una solució per l’aprofitament de dades

29 juny 2012

Per tal de poder reaprofitar la màxima informació de les vostres agendes i poder oferir el màxim de veracitat en la informació aprofitada, és important fer ús dels microformats.

Introduir la informació amb ordre amb un criteri i uns camps prestablerts permetrà que la reutilització sigui més senzilla 

En aquest sentit és important fer ús de la data en format ISO, donat que és la informació més necessària que inclou un esdeveniment i cal que s’interpreti bé.

Cal tenir en compte també el marcatge d’altres camps com poden ser la localització.

Us deixem amb un exemple d’estructura en la qual òbviament s’hi poden afegir altres camps complementaris

<span class="vevent">
 <span class="summary">Conferència sobre el mosquit tigre</span>
 on <span class="dtstart">2012-07-20</span> 
al Centre Cívic de la Salut in <span class="location">Badalona</span>.
</span>